Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται η αγορά των κατασκευών, παγκοσμίως, με τις εταιρείες του κλάδου να στρέφονται συστηματικά στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών. Η χρήση τεχνολογιών, όπως η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA), η εικονική πραγματικότητα (VR), τα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης έργων (PIMS), τα drones, οι έξυπνοι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη, έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά στον κλάδο.
Για παράδειγμα, το 81% των εταιρειών του τομέα των Υποδομών και της Ενέργειας απαντούν ότι οι οργανισμοί τους έχουν υιοθετήσει ή αρχίζουν να υιοθετούν πλατφόρμες για κινητές συσκευές (από 69% το 2017). Στο μεταξύ, το 43% των εταιρειών του κλάδου είτε χρησιμοποιεί ήδη, είτε ξεκινάει να χρησιμοποιεί τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) (σε σύγκριση με 10% το 2017). Ωστόσο, ένα μικρότερο ποσοστό των εταιρειών αυτών εφαρμόζει αυτές τις τεχνολογίες σε όλα τα έργα, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη συνοχής προτύπων στον κλάδο.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει έρευνα της KPMG, η δημοτικότητα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον κατασκευαστικό κλάδο συνεχίζει να αυξάνεται. Ήδη, το 37% των εταιρειών του χώρου αναφέρει ότι είτε έχει υιοθετήσει, είτε μόλις άρχισε να υιοθετεί τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (από 23% το 2018 και 29% το 2021).
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στις κατασκευαστικές εταιρείες με τη μορφή ψηφιακών δίδυμων (digital twins), του εξυπνότερου κατασκευαστικού εξοπλισμού, της διαχείρισης δεδομένων και εγγράφων, και της ενισχυμένης ασφάλειας και επικοινωνίας.
Ωστόσο, οι εταιρείες του κλάδου έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν, καθώς μόλις το 4% εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε έργο του.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο κλάδος
Η παγκόσμια έρευνα “KPMG 2023 Global Construction Survey” για τον κατασκευαστικό κλάδο διαπιστώνει ότι η αγορά παραμένει αισιόδοξη, παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια, με το disruption στην εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίζεται, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και με την παρουσίαση μιας πιθανής ύφεσης.
Αυτή η θετική στάση μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά από παράγοντες, όπως τον σημαντικό εξορθολογισμό στον απόηχο της COVID-19, την κρατική χρηματοδότηση υποδομών στις ΗΠΑ, την Ινδία και σε άλλες χώρες, καθώς και στις απαιτήσεις ESG, που δίνουν ώθηση σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
Σε ποσοστό 66%, οι εταιρείες εκφράζουν αισιοδοξία για την κατεύθυνση του κατασκευαστικού κλάδου με 38% των ιδιοκτητών έργων να δηλώνουν “πολύ αισιόδοξοι” – σε σύγκριση με μόλις το 18% στην έρευνα του 2021. Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες στον κλάδο μηχανικών και οικοδομικών κατασκευών (E&C) αναμένουν αύξηση εσόδων άνω του 10% τους επόμενους 12 μήνες.
Παρά τα θετικά μηνύματα, οι επιπτώσεις της COVID-19 εξακολουθούν να είναι εμφανείς και ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, με συνεχές disruption της εφοδιαστικής αλυσίδας, υψηλές τιμές ενέργειας και υλικών και ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που αυξάνουν το κόστος και οδηγούν σε καθυστερήσεις των έργων. Σε ποσοστό 45% των ερωτηθέντων, οι ιδιοκτήτες έργων αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπίσει κάποια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας ή επιπτώσεις στο κόστος άνω του 20%.
Πηγή: sepe.gr