Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτεμβρίου 2022 της ΣΟΛ Α.Ε.
www.solcrowe.gr
Ενέργειες προσαρμογής που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενοποιηθούν, σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ, οι οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής εταιρείας, οι οποίες εκφράζονται σε λειτουργικό νόμισμα την Τουρκική λίρα
ΕΡΩΤΗΜΑ
Εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία για την σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων εφαρμόζει το λογιστικό πλαίσιο των ΔΠΧΑ, έχει θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία, την οποία ενοποιεί με ημερομηνία αναφοράς την 30/6/2022. Οι οικονομικές καταστάσεις της Τουρκικής εταιρείας είναι συνταγμένες σύμφωνα με το λογιστικό πλαίσιο των ΔΠΧΑ και εκφράζονται σε λειτουργικό νόμισμα την Τουρκική λίρα.
Ποιες ενέργειες προσαρμογής πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενοποιηθούν οι οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής εταιρείας;
ΓΝΩΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Η γνώμη του Τεχνικού Γραφείου επί των ανωτέρω ερωτημάτων είναι η εξής:
Βάσει του April 2022 IFRS Update που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Τουρκία θεωρείται πλέον μία υπερ-πληθωριστική οικονομία και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από οντότητες που έχουν ενδιάμεσες ή ετήσιες οικονομικές καταστάσεις προς δημοσίευση με ημερομηνία αναφοράς την 30/6/2022 ή μεταγενέστερα και εφαρμόζεται σαν η τουρκική οικονομία να ήταν πάντα υπερπληθωριστική.
Οι οντότητες που έχουν θυγατρικές στην Τουρκία, με την Τουρκική λίρα ως λειτουργικό τους νόμισμα, τις οποίες περιλαμβάνουν στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζουν, θα πρέπει σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο 43 του ΔΛΠ 21, να αναδιατυπώνουν τις οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής οντότητας που έχει το λειτουργικό νόμισμα μιας υπερπληθωριστικής οικονομίας σύμφωνα με το ΔΛΠ 29, πριν περιληφθούν αυτές στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.
Η λογιστική υπερπληθωρισμού εφαρμόζεται σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις, καθώς και στα στοιχεία της κατάστασης συνολικών εισοδημάτων και της καθαρής θέσης της θυγατρικής πριν από την μετατροπή σε ευρώ.
Σύμφωνα με την παράγραφο 37 του ΔΛΠ 29, η επαναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων της θυγατρικής απαιτεί τη χρήση ενός γενικού δείκτη τιμών, που αντανακλά τις μεταβολές στη γενική αγοραστική δύναμη (π.χ. γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή) κατά την ημερομηνία αναφοράς. Επιθυμητό είναι, όλες οι οικονομικές οντότητες που τηρούν τα βιβλία τους στο νόμισμα της ίδιας οικονομίας να χρησιμοποιούν τον ίδιο δείκτη. Κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη πηγή για την άντληση επίσημου δείκτη είναι η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (The Turkish Statistical Institute – TURKSTAT).
https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Consumer-Price-Index-June-2022-45795
Συνεπώς οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2022 καθώς και τα μη χρηματικά στοιχεία του ισολογισμού της 30/6/2022 της τουρκικής θυγατρικής θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν για να αντικατοπτρίζουν τον γενικό δείκτη τιμών που ισχύει κατά την ημερομηνία κλεισίματος της 30/6/2022.
Στη συνέχεια, όλα τα ποσά στις οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής μετατρέπονται σε ευρώ με την ισοτιμία κλεισίματος. Τα συγκριτικά ποσά που παρουσιάστηκαν προηγουμένως σε σταθερό νόμισμα δεν επαναδιατυπώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σημείο β της παραγράφου 42 του ΔΛΠ 21.
Στην παραγρ 42 του ΔΛΠ 21 ορίζονται οι διαδικασίες για την μετατροπή:
«42. Τα αποτελέσματα και η οικονομική θέση της οικονομικής οντότητας της οποίας το νόμισμα λειτουργίας είναι νόμισμα υπερπληθωριστικής οικονομίας μετατρέπονται σε διαφορετικό νόμισμα παρουσίασης, σύμφωνα με τις ακόλουθες διαδικασίες:
α) όλα τα ποσά (ήτοι περιουσιακά στοιχεία, υποχρεώσεις, στοιχεία των ιδίων κεφαλαίων, έσοδα και έξοδα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρίσιμων κονδυλίων) μετατρέπονται στην ισοτιμία κλεισίματος της ημερομηνίας του πιο πρόσφατου ισολογισμού, με την εξαίρεση που ακολουθεί:
β) όταν ποσά μετατρέπονται στο νόμισμα μη υπερπληθωριστικής οικονομίας, τα συγκρίσιμα κονδύλια είναι εκείνα που παρουσιάστηκαν ως ποσά κλειόμενης περιόδου στις σχετικές οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους (ήτοι χωρίς προσαρμογή για τις μεταγενέστερες μεταβολές του επιπέδου των τιμών ή των συναλλαγματικών ισοτιμιών)».
Πηγή: Taxheaven