Χωρίς έλεγχο για αποδείξεις η αγορά
Χωρίς αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου για αποδείξεις έχει απομείνει το υπουργείο Οικονομικών. Αν και βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον της τουριστικής περιόδου το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το έλεγχο των αποδείξεων με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο κίνδυνος το πρωτοφανές τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα να μην μεταφραστεί σε αντίστοιχη αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Η ζημιά, όπως λένε γνώστες στο υπουργείο Οικονομικών, έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Μετά από εντολή της τρόικας ο προληπτικός φορολογικός έλεγχος, δηλαδή ο έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ, αφαιρέθηκε από το ΣΔΟΕ και πέρασε εξολοκλήρου στη δικαιοδοσία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η αλλαγή αυτή έγινε στο όνομα της ανεξαρτητοποίησης του προληπτικού ελέγχου από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η μετάβαση αυτή μόνο επιτυχημένη δεν είναι καθώς ουσιαστικά η αγορά έχει απομείνει χωρίς αποτελεσματικό προληπτικό έλεγχο. Από τον Νοέμβριο έως και σήμερα δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου. Συγκροτούνται διάσπαρτα συνεργεία στις εφορίες χωρίς ουσιαστικό κεντρικό σχέδιο ενώ προβληματικός είναι και ο έλεγχος τις βραδυνές ώρες καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για υπερωρίες και οδοιπορικά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι στις τουριστικές περιοχές οι έλεγχοι που γίνονται να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι και ο μόνος αξιόπιστος μηχανισμός είναι η Οικονομική Αστυνομία. Η εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου είναι μια από τις πρώτες ευθύνες που θα αναλάβει η νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαϊδου. Το σχέδιο αυτό παραδοσιακά καταρτιζόταν από το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτές του σώματος «όργωναν» όλη την Ελλάδα διαπιστώνοντας παραβάσεις και καταλογίζοντας πρόστιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό παραβατικότητας που κατέγραφαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ανερχόταν ακόμη και σο 90% σε πολλές περιοχές της χώρας.
Μετά την αλλαγή σκυτάλης στον προληπτικό έλεγχο το ποσοστό παραβατικότητας που ανακοινώνεται σπανίως ξεπερνά το 20%. Αυτό, όπως λένε γνώστες του προληπτικού ελέγχου σημαίνει μειωμένοι και αναποτελεσματικοί έλεγχοι.
Πηγή: CAPITAL.GR