Τα σχέδια της κυβέρνησης για το νεο φορολογικό.
Monday September 12, 2011 12:15 AM
Τα σχέδια της κυβέρνησης για το νεο φορολογικό.
Σε ριζικές αλλαγές στην έμμεση φορολογία, που ακουμπούν όχι μόνο το ύψος των συντελεστών αλλά και τον τρόπο απόδοσης και είσπραξης του ΦΠΑ, κατατείνει η κυβέρνηση. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% τουλάχιστον κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες και η απόδοση του φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανά μήνα αντί ανά τρίμηνο.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το μέτρο της άμεσης καταβολής του ΦΠΑ και στις περιπτώσεις έκδοσης τιμολογίου επί πιστώσει, στο οποίο επίσης κατατείνει η κυβέρνηση και θα αφορά και τις συναλλαγές του Δημοσίου με τρίτους.
Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο εθνικό φορολογικό σύστημα, που θα γεφυρώνει, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, το παλαιό και το νέο καθεστώς. Η συζήτηση δεν μπορεί, πάντως, να αρχίσει από τους συντελεστές αναφέρει ο υπουργός, αλλά να καταλήγει σε αυτούς, αφού πρώτα «συμφωνήσουμε σε απλούς και πρακτικούς τρόπους ασφαλούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ».
ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…
Εκτός του ΦΠΑ το εθνικό φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως:
– Αναστολή του «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις. Το μέτρο αποτελεί συμπληρωματική δράση του αντίστοιχου για την αγορά ακινήτων και λαμβάνεται στο πλαίσιο της τόνωσης της ανάπτυξης. Θα προέλθει δε από τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς η δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη για τον φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό τα δύο υπουργεία βρίσκονται σε άμεση συνεργασία για να γίνουν οι αλλαγές, όχι μόνο στη φορολογική δικαιοσύνη αλλά γενικότερα στο δικαιοδοτικό σύστημα για λόγους ασφάλειας, δικαίου και επιτάχυνσης των επενδύσεων.
– Αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη μείωση ή και κατάργηση του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες σε μία προσπάθεια τόνωσης της καθισμένης κτηματαγοράς, ενώ ελαφρύνσεις θα υπάρξουν και για τις μεταβιβάσεις. Το γεγονός, πάντως, ότι το ύψος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών κίνητρο προσαρμογής της φορολογικής πολιτικής στην αποδοτικότερη εκμετάλλευσή της. Στις προτάσεις έτσι είναι για παράδειγμα, η εισφορά στα ακίνητα εκτός σχεδίου ή και ή ένταξή τους στον φόρο ακίνητης περιουσίας με εξαίρεση τους αγρότες και η αύξηση της φορολογίας για τις μεταβιβάσεις ακριβών ακινήτων.
– Η επαναφορά χαρτοσήμου στα μισθώματα κατοικιών και επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
– Νέο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά.
– Συνδυαστικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.
– Διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και κατάργηση του φόρου πολυτελείας.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αλλαγές θα γίνουν και στο υπουργείο Οικονομικών, τη φορολογική διοίκηση, τη φορολογική δικαιοσύνη, με αυτές που έχουν ήδη αποφασιστεί, να είναι οι εξής:
1. Θεσμοθέτηση φορολογικού πιστοποιητικού.
2. Αρση τραπεζικού απορρήτου.
3. Νέα ρύθμιση για τη φορολογική διαιτησία πολύ πιο ευέλικτη.
4. Επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο.
5. Δημιουργία υπηρεσίας για τους μεγάλους οφειλέτες.
6. Δημιουργία υπηρεσίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
7. Μετατροπή της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων σε Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Εισπράξεων.
8. Αλλαγή του ρόλου και της σύνθεσης του ΣΔΟΕ.
9. Αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης των προϊσταμένων των κρίσιμων οργανικών μονάδων που βρίσκονται στην προμετωπίδα της μάχης για τα δημόσια έσοδα και του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
10. Ολα αυτά τα οποία συνδέονται με την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών και λογιστών και την επιπλέον θεσμική βοήθεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε σχέση με το φορολογικό πιστοποιητικό.
11. Εκκαθάριση ανέλεγκτων υποθέσεων για προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.
12. Ελεγχος των καταθέσεων στο εξωτερικό. Το υπουργείο έχει ήδη στη διάθεσή του τα στοιχεία όσων έχουν στείλει εμβάσματα εκτός Ελλάδος τα τελευταία τρία χρόνια. Υπάρχει το πλήρες νομικό καθεστώς στη διάθεση του υπουργείου έτσι ώστε όπου δεν δικαιολογείται η προέλευση των χρημάτων να φορολογούνται αυτοτελώς ως εισόδημα ακόμη και με 40%.
13. Τακτοποίηση ληξιπροθέσμων άνω των 150.000 ευρώ. Ως μέτρο πίεσης θα λειτουργήσει η ανάρτηση των ονομάτων των φυσικών προσώπων και των επωνυμιών των νομικών προσώπων στο Διαδίκτυο. Για τα νομικά έγινε ήδη, ενώ για τα φυσικά αναμένεται η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων.
Πηγή: TAXHEAVEN