Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ ενδοομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές
Αλλαγές στους νόμους 3842/2010, 3943/2011, 4110/2013, 4172/2013 και 4250/2014, αλλά και σε μια σειρά εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί την τελευταία εξαετία σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και τις τριγωνικές συναλλαγές επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιορίσει την φοροαποφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέτει υπό επανεξέταση το θέμα της μετατροπής σε μαχητών των κριτηρίων βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εταιρείες για τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με καταγγελίες εφοριακών με τροπολογία το Ν. 4250/2014 χαρίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αναδρομικά πρόστιμα και διαγράφηκαν βεβαιωμένες οφειλές εκατομμυρίων σε ιδιώτες και μεγάλες επιχειρήσεις και νομοθετήθηκε η πλήρης φορολογική ασυλία μεγαλοεπιχειρηματιών για συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών.
Αντίστοιχες αλλαγές αναμένεται και στις τριγωνικές συναλλαγές, όπου εξετάζονται τρόποι ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια «φοροαποφυγής που επιτρέπει η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η τριγωνική συναλλαγή ή τριγωνική τιμολόγηση είναι μία διαδικασία στην οποία λαμβάνουν μέρος τρία εμπλεκόμενα μέρη. Η εταιρεία (Α), η οποία είναι ο προμηθευτής εμπορευμάτων, πρώτων υλών ή και υπηρεσιών, η εταιρεία (Β), η οποία είναι ο πραγματικός παραλήπτης αυτών και η εταιρεία (Γ), συμφερόντων της εταιρείας (Β), η οποία μεσολαβεί ως τυπικός παραλήπτης αυτών των εμπορευμάτων / πρώτων υλών / υπηρεσιών.
Στο μοντέλο των τριγωνικών συναλλαγών η εταιρεία Α εμφανίζεται να πωλεί στην εταιρεία Γ με έδρα σε φορολογικό παράδεισο ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό συντελεστή. Η εταιρεία Γ με τη σειρά της πωλεί στην εταιρεία Β, η οποία ήταν εξαρχής ο τελικός αποδέκτης του προϊόντος. Με την τριγωνική συναλλαγή, το κέρδος και ο φόρος που οφείλει η εταιρεία Β έχει συμπιεστεί δραστικά, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα.
Πηγή: IN.GR