Ο Δικαστικός Συμβιβασμός σε εκκρεμείς φορολογικές διαφορές
Εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η με αριθμό ΠΟΛ. 1086/16.4.2015 εγκύκλιος διαταγή με θέμα την κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 26 του Ν.4321/2015 (ΦΕΚ Α΄ 32) αναφορικά με δικαστικούς συμβιβασμούς για εκκρεμείς φορολογικές διαφορές.
Με βάση την σημαντική αυτή εγκύκλιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ανασκόπηση του θέματος, καταλήγοντας στο πρόβλημα που επιλύει το προαναφερόμενο έγγραφο.
Σύμφωνα με τη παρ. 4 του άρθρου 34 του Π.Δ. 186/92 περί Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων «Για την διοικητική επίλυση της διαφοράς και τη διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής του προστίμου εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του ν.δ. 3323/1955, όπως ισχύουν κάθε φορά.»
Σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 1 του Ν. 2238/94 «Ο υπόχρεος, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε το φύλλο ελέγχου, μπορεί, αν αμφισβητεί την ορθότητά του, να προτείνει τη διοικητική επίλυση της διαφοράς μεταξύ αυτού και του αρμόδιου προϊσταμένου της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας».
Σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ. 1 του Ν. 2238/94 «Δικαστικός συμβιβασμός με βάση αυτό το νόμο είναι δυνατός σε όσες περιπτώσεις επιτρέπεται και όπως προβλέπεται διοικητική επίλυση της διαφοράς».
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ΝΔ 4600/1966, όπως ισχύει σήμερα, «Δικαστικός συμβιβασμός κατά το παρόν νομοθετικό διάταγμα είναι δυνατός σε όσες περιπτώσεις επιτρέπεται και όπως προβλέπεται διοικητική επίλυση της διαφοράς».
Σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ. 2 του Ν. 2238/94 κατά τη συζήτηση που διεξάγεται επί του ακροατηρίου ενώπιον οποιουδήποτε διοικητικού δικαστηρίου και σε κάθε στάση της δίκης, παρουσία και των δύο μερών, κάθε διάδικος μπορεί να προτείνει την κατάργηση της φορολογικής δίκης, με την κατάθεση δήλωσης στο γραμματέα του δικαστηρίου πέντε (5) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη συζήτηση. Η δήλωση αφού υπογραφεί και από το διάδικο που αποδέχθηκε την πρόταση και θεωρηθεί από αυτόν που διευθύνει τη συζήτηση, καταχωρίζεται ολόκληρη στα πρακτικά τα οποία έχουν τα αποτελέσματα αμετάκλητης απόφασης.
Περαιτέρω, ο Ν. 4600/1966 και οι διατάξεις του άρθρου 71 του Ν. 2238/1994 περί Κ.Φ.Ε. ορίζει πως για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιβάλλεται μετά την διοικητική επίλυση της διαφοράς, τα αντίστοιχα πρακτικά να αποσταλούν στο αρμόδιο Πρωτοδικείο για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δίκης. Επειδή όμως σε πλείστες περιπτώσεις τα πρακτικά του διοικητικού συμβιβασμού δεν στάλθηκαν στο αρμόδιο Δικαστήριο με ευθύνη των αρμόδιων Δ.Ο.Υ., η παρούσα εγκύκλιος ορίζει ότι για εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες επήλθε διοικητική επίλυση της διαφοράς μέχρι 31/12/2013 αλλά μετά την διοικητική επίλυση της διαφοράς εκδόθηκε απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ερήμην του ενδιαφερόμενου και μάλιστα δυσμενέστερη, οι σχετικοί συμβιβασμοί θεωρούνται ισχυροί, οπότε οι δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες δεν επήλθε κατάργηση δίκης, δεν εκτελούνται.
Η ΠΟΛ. 1086/16.4.2015 καταλήγει πως σε περιπτώσεις αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων που έχουν εκδοθεί σε χρόνο μεταγενέστερο από την διοικητική επίλυση της φορολογικής διαφοράς και ήδη έχουν εκτελεσθεί με αποτέλεσμα να έχουν βεβαιωθεί φόροι πέραν αυτών που προέκυψαν από τη διοικητική επίλυση της διαφοράς, τα σχετικά ποσά πρέπει να διαγράφονται και σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί να επιστρέφονται επιφυλασσόμενων των διατάξεων του ν.δ.356/1974 όπως ισχύει.
Σχετικά Αρχεία:
Πηγή: E-FOROLOGIA.GR