Καταργήθηκε η φοροαπαλλαγή του εργόσημου πριν καν εφαρμοστεί!
Καταργήθηκε πριν καν εφαρμοστεί, αλλά το υπουργείο Εργασίας τη διαφημίζει! Πρόκειται για τη φοροαπαλλαγή για το πολυδιαφημισμένο, αλλά ευρισκόμενο ακόμη στα αζήτητα των εργοδοτών και εργαζομένων «εργόσημο».
Το εργόσημο είναι ο νέος τρόπος αμοιβής των απασχολούμενων σε οικιακές ή αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες που ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο. Μάλιστα, προκειμένου ο συγκεκριμένος τρόπος αμοιβής των απασχολούμενων στους παραπάνω τομείς να γίνει πιο ελκυστικός για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους με το νόμο που θεσπίστηκε το εργόσημο το 2010, προβλέφθηκε απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος. Συγκεκριμένα, από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη εξέπιπταν τα 2/3 της ασφαλιστικής εισφοράς που είναι ενσωματωμένη στο εργόσημο και από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου το 1/3. Ωστόσο, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης ψαλιδίσματος των φοροαπαλλαγών από το εισόδημα που επέβαλε η τρόικα τον περασμένο Ιούλιο με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προκειμένου να εγκρίνει την καταβολή της πέμπτης δόσης, η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή πήγε περίπατο πριν ακόμη εφαρμοστεί. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας διένειμε σε μαζική κλίμακα διαφημιστικά φυλλάδια για το εργσόσημο, στα οποία ανακριβώς πλέον αναφερόταν ότι η χρήση του εργόσημου συνοδεύεται από φοροαπαλλαγή για τον εργοδότη.
Ας δούμε όμως πως λειτουργεί το εργόσημο και πως λειτουργούσε η φοροαπαλλαγή που το συνόδευε. Ο εργοδότης συμφωνεί με τον εργαζόμενο που απασχολεί περιστασιακά (π.χ. οικιακή βοηθό) την ημερήσια αμοιβή του. Ας υποθέσουμε ότι για ένα 7ωρο η αμοιβή συμφωνείται στα 50 ευρώ. Ο εργοδότης προμηθεύεται το εργόσημο (μοιάζει με παράβολο) από την τράπεζα (διατίθεται από αρκετές) καταβάλλοντας το σχετικό ποσό. Αντί για χρήματα παραδίδει στον εργαζόμενο το εργόσημο κρατώντας το σχετικό τμήμα του εργόσημου που αφορά τον εργοδότη και είναι αποδεικτικό καταβολής της αμοιβής του εργαζόμενου. Ο τελευταίος παραδίδει το εργόσημο στην τράπεζα. Εκεί του παρακρατείται το 20% της αμοιβής του (στην προκειμένη περίπτωση τα 10 ευρώ) ως ασφαλιστική εισφορά και τα υπόλοιπα του αποδίδονται. Με την φοροαπαλλαγή που τελικά καταργήθηκε, ο εργοδότης θα αφαιρούσε από το φορολογητέο εισόδημά του τα 6,7 ευρώ από τις εισφορές και ο εργαζόμενος τα υπόλοιπα 3,3. Πλέον δεν αφαιρούνται τα σχετικά ποσά και το εργόσημο δεν συνοδεύεται από φοροαπαλλαγή.
Πηγή: CAPITAL.GR