Δύο τα σενάρια για το ΦΠΑ
Την πρόβλεψη του νέου μνημονίου για την «απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ» καλείται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Στο τέλος της διαδρομής, που τοποθετείται στις 30 Ιουνίου θα πρέπει, βάσει της μνημονιακής πρόβλεψης, να έχει ψηφιστεί ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα απλοποιεί το φορολογικό καθεστώς του ΦΠΑ.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι της τρόικας και ειδικά αυτοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχουν και σαν αρμοδιότητα τη «φορολογική μεταρρύθμιση» έχουν συζητήσει με επιτελείς του ΥΠΟΙΚ δυο πιθανά σενάρια για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Και στα δυο σενάρια, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου καταργούνται στο όνομα της απλοποίησης και της αντιμετώπισης των στρεβλώσεων. Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του νέου μνημονίου το νέο φορολογικό νομοσχέδια θα πρέπει να είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος καθώς η αύξηση των εσόδων από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα πρέπει να επιστραφεί στους φορολογούμενους με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Πιο συγκεκριμένα τα δυο σενάρια που αφορούν στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας προβλέπουν:
1. Τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19%. Αυτό σημαίνει ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% που επιβάλλεται σήμερα κυρίως στα είδη ευρείας κατανάλωσης (τρόφιμα, φάρμακα κλπ) καταργείται και αυτομάτως τα προϊόντα αυτά μετατάσσονται στον υψηλό συντελεστή 18% ή 19% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος τους για τους καταναλωτές. Το ίδιο σενάριο προβλέπει και την κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι οι εφημερίδες, τα βιβλία, οι θεατρικές παραστάσεις, οι κινηματογραφικές προβολές και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα. Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών κατά 30% που ισχύσει στα νησιά του Αιγαίου καταργείται.
2. Την μείωση του κανονικού συντελεστή από το 23% που είναι σήμερα στο 18% ή 19% αλλά με διατήρηση του μειωμένου συντελεστή 13%. Παράλληλα, το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής 6,5% καθώς και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Στο συγκεκριμένο σενάριο στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι μεσοπρόθεσμα δεν θα υπάρξει μείωση των φορολογικών εσόδων από τη μείωση του κανονικού συντελεστή. Τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από την κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή καθώς και τη σχετική τόνωση της κατανάλωσης από την μείωση του φορολογικού βάρους που θα επιφέρει η μείωση του κανονικού συντελεστή κατά 4 ή 5 εκατοστιαίες μονάδες.
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά εξετάζεται να πραγματοποιηθεί μόνο στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Μύκονος, Πάρος) και να διατηρηθούν στην άγονη γραμμή και στα Δωδεκάνησα.
Πηγή: CAPITAL.GR