Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3427/2005 -βλ. άρθρο 23 παράγραφος 1- όπως έχουμε αναφέρει εκτενώς και σε παλαιότερο άρθρο μας, όσα φυσικά πρόσωπα έχουν την 1.1.2013 εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (αγροτεμάχια κ.λπ.), υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και τέλος να την οριστικοποιήσουν.
Τα παραπάνω φυσικά πρόσωπα εκτός από την διαδικασία ελέγχου και των τυχόν διορθώσεων κατά την διαδικασία της οριστικοποίησης της περιουσιακής τους κατάστασης, πρέπει να συμπληρώσουν και τον αριθμό παροχής ρεύματος της Δ.Ε.Η. σε όσα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα διαθέτουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπ. Οικ. αναμένουν περίπου 4.000.000 δηλώσεις Ε9 για το έτος 2013 και μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί παρά μόνο ελάχιστες.
-> Προβλήματα που πρέπει να σταθμίσει η ηγεσία του Υπ.Οικ.
1ον. Η διαδικασία δήλωσης νέων ακινήτων (για όσους έχουν μεταβολές), η διαδικασία διόρθωσης λαθών και η διαδικασία οριστικοποίησης της περιουσιακής κατάστασης στην εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. είναι αρκετά χρονοβόρες και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν ώρες, αναλόγως φυσικά με την κάθε περίπτωση.
2ον. Δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς όλοι οι φορολογούμενοι για την υποχρέωση υποβολής του Ε9 για το 2013, διότι το τελευταίο διάστημα οι λογιστές φοροτεχνικοί με τις ασφυκτικές προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων δεν είχαν χρόνο να ασχοληθούν με αυτή την υποχρεώση.
3ον. Ο Φ.Α.Π. του 2013 αποτελεί έσοδο του φετινού προϋπολογισμού συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
4ον. Ο νόμος για την ώρα ορίζει (βλ. άρθρο 38 ν. 3842/2010) ότι ο Φ.Α.Π. του 2013 θα υποβληθεί σε 4 μηνιαίες δόσεις και η προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης δεν μπορεί να έχει καταληκτική ημερομηνία μεταγενέστερη από την 28η Φεβρουαρίου 2014.
5ον. Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν όλα τα Ε9 εμπρόθεσμα, τότε τα φυσικά πρόσωπα έχουν την δυνατότητα σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στην ΠΟΛ.1225/24.12.2012 και μέσα σε διάστημα 4 μηνών από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος (σύμφωνα με την ΠΟΛ.1188/30.7.2013), να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις στις Δ.Ο.Υ. αναμένοντας νέα εκκαθάριση. Όπως είναι ευνόητο αυτό είναι και το εφιαλτικότερο σενάριο για το ΥΠ. Οικ. διότι θα δημιουργηθεί ένα απίστευτο χάος στις λιγοστές και υποστελεχομένες πλέον Δ.Ο.Υ. και ίσως να υπάρξουν δυσάρεστες επιπτώσεις στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Συνοψίζοντας, θεωρούμε ανέφικτο να υποβληθούν 4.000.000 δηλώσεις Ε9 μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2013. Οι λογιστές- φοροτεχνικοί έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν υπάρχει περίπτωση όσο και να πιεστούν να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν ένα τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζουμε ότι η καταληκτική προθεσμία -ακόμα και με νομοθετική παρέμβαση- μπορεί να μετατεθεί πέραν της 30ης Νοεμβρίου (εξαιτίας του υπ' αριθμ. 3ου προβλήματος που αναφέραμε ανωτέρω).
Το Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να βρει την χρυσή τομή και να δώσει τον απαραίτητο χρόνο για την υποβολή της δήλωσης Ε9 χωρίς βέβαια αυτό να έχει επίπτωση στα αναμενόμενα βάση προϋπολογισμού έσοδα του κράτους.
Επίσης, σε κάθε περίπτωση πρέπει να παρατείνει όλες τις άλλες υποχρεώσεις των λογιστών που δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα (Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών κ.λπ.) και να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να μπορούν να μειώνονται οι δόσεις του Φ.Α.Π. 2013 σε περίπτωση που ο φόρος βεβαιώνεται αργότερα.
Δυστυχώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο γρίφο του οποίου την λύση θα πρέπει να δώσει το Υπ. Οικ. και μάλιστα σύντομα.
Πηγή: TAXHEAVEN